כמו בחייו של תינוק, גם לכלב ישנם שלבי התפתחות והסתגלות לחיים.
אם החלטתם לאמץ גור כלבים, חשוב לדעת כיצד כלב חדש בבית עובר את שלבי התפתחותו, ולהתאים את סביבת המחייה שלו ואת דיירי הבית לשלבים אלה, על מנת לספק לו התפתחות תקינה.תקופה הראשונה
מתחילה בשבועיים הראשונים לחייו. הגורים עיוורים, חירשים וללא אפשרות להחזיק חום פנימי יציב. תפקודו מוגבל והוא תלוי באופן מוחלט באימו שמספקת את האוכל, החום וכל הטיפולים.בתקופה זו מתפתחים חושיו של הגור והאמא מפתחת היקשרותה לגורים.
תקופה שניה
מתחילה מגיל שבועיים ועד 8 שבועות. בגיל זה מתחיל גור הכלבים לעשות את צעדיו הראשונים וללמוד את סביבתו.כאן הוא מתחיל לזהות את אמו כנקודת הביטחון שנותנת לו את הכוח וההגנה לגלות את סביבתו.
הגור מפתח את ההיקשרות לאמו ולומד איך להקשר עם אחייו, אחיותיו. בעיקר הוא לומד את ההתקשורת הנכונה בין כלבים ואיך לשחק ללא להכאיב.
הגור לומד מה שנקרא ה"נשיכה הנשלטת". באותו תקופה הגור מזהה את הכלבים כבני מינו שיהיו בעתיד המקבל של יחסו המיני.
אלה השבועות הקריטיים ביותר בחייו של הכלב, ולכן מומלץ לאמץ גורים שהגיעו לגיל של 8 שבועות לפחות.
תקופה שלישית
החל מגיל 8 שבועות לומדים גורי הכלבים מבני מינם כיצד כלבים מתנהגים, בכל אחד מתחומי חייהם. הגור הצעיר לומד להסתגל לחברת כלבים ולבני אדם וליצור עימם קשרים חברתיים.תקופה זו כה קריטית להתפתחותו, ולכן חשוב ברגע שהגור מחוסן לצאת איתו החוצה כמה שאפשר ולתת לו להקשר עם כלבים אחרים ובני אדם.
עד גיל שלושה חודשים ניתן לעצב את הקשר של הגור עם הסביבתו, ומה שיוטמע בתקופה זו עלול ללוות את הכלב לכל חייו, לחיוב או לשלילה.
זה גם הזמן להתחיל בחינוכו של הכלב לגבי צרכים והפקודות הבסיסות כמו לשבת, לעצור ולחזור לבעלים כשהגור משוחרר. עד גיל שישה חודשים מפתחים הגורים כישורים חברותיים, כישורי התרגלות ותקשורת נכונים עם כלבים ובני אדם. הוא מחזק כל מה שהוא כבר למד בעבר.
בכל שלבי התפתחותם של גורי כלבים הם לומדים ומתפתחים דרך המשחק.
כסיכום:
הגיל הטוב ביותר כדי לאמץ גור כלב הוא 8 שבועות
בזמן האימוץ יש לבחור גור שגדל כל הזמן עם אמו וקיבל מספיק גירויים שונים
יש לצאת איתו להיפגש עם כלבים אחרים ובני אדם ברגע שהוא מחוסן ומוגן
יש לספק לגור מספיק צעצועים וגירויים בבית
אם הגור מראה סימנים של פחד, התרוצצות קיצונית, מצוקה כשהוא לבד, אם הגור מכאיב או נושך, אם הגור תוקפן, יש לפנות לוטרינר התנהגות ללא עיכוב לאבחון.
אם מחכים הבעיות עלולות להחמיר ולהיות הרבה יותר קשה לטיפול.
ד"ר סטפן בלואר
וטרינר התנהגות מוסמך
*המאמר מוגש כמידע כללי ואינו מחליף חוות דעת רפואית.